top of page
Search
  • Writer's pictureZuzana Beneková 

Ako na povinné čítanie

Povinné čítanie – tichý strašiak takmer každého študenta. Ako už z názvu vyplýva, ide o čítanie kníh, ktoré sú nariadené, prešli nejakým výberom. Lenže z ľudskej podstaty vyplýva akési prirodzené odmietanie predpisov, takže nie vždy je to práve úspešná misia. Je to skôr misia vyvolávajúca odpor a rezignáciu.

Všeobecne je čítanie veľmi prospešné – zlepšuje pamäť, rozvíja slovnú zásobu, používame fantáziu... Myslím, že nemôžeme poprieť jeho prospešnosť a následné povinné zavedenie na školách. Samozrejme, nie sú to jediné dôvody. Vďaka povinnému čítaniu dokážeme porozumieť autorovi, jeho myšlienkam a dobe, v ktorej tvoril. Možno môžeme hovoriť aj o prostriedku, ako donútiť ľudí viac čítať. Lenže, povedzme si úprimne, asi to tak úplne nefunguje.

Povinné čítanie v ľuďoch rezonuje skôr ako nezáživná povinnosť podnecujúca znechutenie ako relaxačný oddych a poslanie. Každý sa k tejto povinnosti stavia podľa seba, vlastného uváženia. Niektorí z nás čítajú radi, knihy sú pre nás niečo ako kyslík, ktorý dýchame. Ďalší z nás pomaly ani nevedia, čo to kniha vlastne je a najradšej by podnikli rituálne pálenie daných kníh donútených školou.

Čo teda s povinným čítaním? Možností je mnoho. Ak sa zaraďuješ medzi ľudí, čo hltajú knihu za knihou, si dosť za vodou, aj keď nie všetky z povinného výberu sú práve záživným čítaním. No prekusneš, ideš ďalej, možno urobíš aj nápomocnú službičku spolužiakom.

Ak je pre teba čítanie, najmä to povinné, veľké nie, existujú život zlepšujúce východiská. Kto by bol povedal, že si niekto dá tú námahu a knihu za nás prečíta, dokonca nahrá na dostupné miesta internetu. Áno, hovorím o YouTube – internetovej databáze videí. Stačí si len do vyhľadávača naťukať názov diela a pred nami sa zvyčajne objaví pomocný obsah. Na výber môžeme mať prečítané dielo, prednášku o diele, rozhlasovú hru, dokonca aj film. Posledným zrnkom nádeje zvyčajne bývajú krátke, zhrnujúce obsahové videá. Avšak, nie vždy sú úplne dostačujúce, nie každé dielo sa môže pochváliť takýmto počinom. Poslednou možnosťou je, keď si jeden spolužiak z triedy pripraví podrobný rozbor diela, ktoré prečítal. Zachránil tým spolužiakov od menšej nepríjemnosti.

Aby som podotkla, nasledujúce rady tu, samozrejme, nie sú za účelom nabádania na podvádzanie, ale len pre zaujímavosť, prípadne pomoc - pochopenie daného diela. Za zmienku stoja niektoré kanály na YouTube, napríklad Maturita s Hashtagom, kde sú zaujímavo spracované maturitné okruhy, ktoré pomôžu ozrejmiť všetko, čo je potrebné vedieť. Ďalej pár humorne spracovaných diel sa dá nájsť aj u Baštrnga od Michala Kubovčíka. Ďalším zaujímavým kanálom je Apple tree studying. Pre ľudí, ktorí zvládajú angličtinu, môžu byť nápomocné aj kanály ako CrashCourse, VideoSparkNotes alebo TED-Ed. Mimo YouTube sa aj na Instagrame rozbieha profil zmaturuj_za_minutu, na ktorom sú do minúty nahrané/spracované obsahy diel.

Aby som to zhrnula, neexistujú objektívne platné riešenia, ide predovšetkým o subjektívny prístup osoby. Vždy tu sú ľahšie cesty, ktorými sa dá vydať a je len na nás, ktorú si vyberieme.


bottom of page