top of page
Search
  • Writer's pictureZuzana Beneková 

Rozmohl se nám tady takový nešvar alebo zdieľajte, kým nezmažú

Updated: Feb 27, 2021

Žijeme v dobe internetu a sociálnych sietí, spomedzi ktorých korunu nesie práve Instagram. Svoje miesto si tam našlo mnoho mladých a tí, ktorí ešte nie sú zaregistrovaní, tiež pomaly presúvajú svoje zázemie práve sem. Ľudia sa tam môžu vyjadriť rôznymi spôsobmi... alebo aj nie?


Čo je Instagram?

Ako sa dalo zistiť z prvej vety, Instagram je sociálna sieť, ktorá začína byť čím viac populárnejšia. Svoje miesto tam nachádzajú taktiež mnohí umelci z rôznych oblastí. A aby som nezabudla, tak aj známi ľudia rozmanitých povolaní alebo aj nepovolaní. Táto sociálna sieť je určená na zdieľanie fotografií. Každý jedinec si vytvorí svoj ekosystém, v ktorom sa môže cítiť dobre.


Prečo sa ľudia rozhodnú registrovať?

Je mnoho dôvodov prečo. Instagramom sa otvárajú nové cesty pre biznis, sociálne kontakty, tvorenie, získavanie informácií a podobne. Mnohí z nás sa tam dostali cez kamarátov, iní chceli vyskúšať niečo nové. Facebook nás už prestal baviť, pretože davy sa presunuli na inú platformu a zostali tam naši rodičia a starí rodičia. Instagram každým dňom rastie viac a viac, ponúka príležitosti pre každého, no netreba zabúdať, že musíme byť opatrní. Prináša so sebou aj veľké riziko.


Podmienky používania naozaj existujú

Možno o nich doteraz niekto nevedel, no naozaj existujú. Nie sú výmyslom, o ktorom sa len rozpráva. Niektorým skutočnostiam predsa uveríme, až keď naozaj ukážu svoju silu. Ak aj o pravidlách vieme, väčšinou si ich ani nečítame, pretože sa nám nechce alebo sú príliš dlhé. Medzi tie základné patrí veková hranica 13 rokov, nezablokovaný účet v minulosti alebo neodsúdenie za sexuálny trestný čin. Celkom pochopiteľné, nie? Tak poďme ďalej. (Nemyslím si, že je veľmi potrebné ich tu vypisovať – dajú sa veľmi ľahko dohľadať.)


Pravidlá komunity – sú vždy spravodlivé?

Instagram o sebe hovorí, že chce, aby bol naďalej autentickým a bezpečným miestom pre inšpiráciu a sebavyjadrenie. Lenže, ako všetko, má to háčik a nie jeden. My ľudia sa veľmi radi sebarealizujeme, radi zdieľame svoje zážitky s inými. Je v ľudskej podstate sa pochváliť s niečím, na čo sme hrdí. Niekto to rád ukáže verejne, niekto len v malom kruhu známych, no predsa. Avšak sa zdá, že nemôžeme zdieľať úplne všetko. Samozrejme, musíme uverejňovať len vlastné fotky a videá, dodržiavať zákony, rešpektovať ostatných spoluužívateľov a to najhlavnejšie – nesmieme uverejňovať snímky s nahotou. Tam sa začína hranica, ktorú nesmie naše sebavyjadrenie prekročiť.


Sloboda prejavu na internete

Sloboda prejavu a právo na informácie spolu bezprostredne súvisia, o tom niet pochýb. Sú v čele základných ľudských práv a slobôd zakotvených v mnohých deklaráciách, listinách a dohovoroch. Vďaka týmto dohovorom je občanom zaručené právo na slobodné vyjadrovanie a šírenie ich názorov a myšlienok, právo vyhľadávať, prijímať a rozširovať myšlienky prostriedkami, či už ústne, tlačou, písomne alebo prostredníctvom umenia bez zasahovania verejnej moci a bez ohľadu na hranice. Napriek tomu je v určitých situáciách pochopiteľné, že sloboda prejavu nemôže byť vždy absolútna. Internet dáva verejne prístupný priestor pre šírenie názorov, myšlienok a informácií. Vďaka tomu sa stáva otvoreným miestom pre extrémistické hnutia propagujúce neznášanlivosť a násilie, porušovanie práv druhých – napríklad zásah do práva na ochranu osobnosti alebo do autorského práva.


Normy komunity

Ak by som mala definovať pojem norma, definícia by zahŕňala sociálne očakávania, vzory a pravidlá regulujúce vzájomné pôsobenie a správanie ľudí v spoločnosti. Sú to taktiež sociálne pravidlá vymedzujúce vhodnosť a nevhodnosť správania v konkrétnych situáciách. Môžu mať podobu pravidiel, predpisov, kódexov atď.


Fotky a videá vhodné pre rôznorodé publikum

Toto je jedno z pravidiel, ktoré nepovoľuje uverejňovať snímky s nahotou aj napriek tomu, že sú umeleckého alebo kreatívneho charakteru. V normách komunity sa hovorí, že toto zobrazovanie obmedzujú, pretože niektorí môžu byť citliví na takýto typ obsahu. Taktiež chcú zamedziť zdieľaniu nekonsenzuálneho obsahu alebo obsahu s neplnoletými. Vzťahuje sa to aj na digitálne vytvorený obsah, pokiaľ nie je uverejnený na účely vzdelávania, humoru alebo satiry. Rovnako sa to týka fotiek a videí, ktoré zobrazujú sexuálny styk, genitálie a detailné zábery úplne obnaženého zadku, ale aj niektoré fotky ženských bradaviek. No nahota na fotkách malieb a sôch je v poriadku.


Odstránenie obsahu a zablokovanie alebo zrušenie účtu

V podmienkach používania Instagramu sa nachádza aj toto pravidlo. Instagram, pokiaľ sa domnieva, že porušujete podmienky používania alebo ich zásady, môže odstrániť akýkoľvek obsah alebo informácie a odmietnuť poskytnúť celú službu alebo jej časť.


Je to vždy tak?

Nemám osobnú skúsenosť s podniknutými krokmi zo strany Instagramu, no stretla som sa so situáciami, keď sa niečo také stalo iným ľuďom, pretože zdieľali umeleckú alebo kreatívnu fotografiu, ktorá obsahovala určitý druh nahoty. A to niekedy aj napriek tomu, že boli prekryté cenzúrou – porušenie pravidiel a zavádzanie. Lenže nie vždy svoje pravidlá aplikujú na 100%. Sú fotografie, ktoré nemajú veľmi veľkú výpovednú hodnotu, zároveň porušujú ich pravidlá, no tie si, zázrakom, nevšimnú a zostanú neporušené na svojom mieste. Lenže pokiaľ fotograf uverejní fotografiu s výpovednou hodnotou a odkazom, je vymazaná. Netýka sa to len fotografov, ale aj tatérov, ktorí uverejnia fotografiu s ich prácou, ktorá sa nachádza na ženskej hrudi, je vymazaná kvôli zavádzaniu.


A dôsledky?

Nemyslím si, že práve takéto fotografie by mali byť vyradené a ich tvorcovia potrestaní. Lenže stále existujú takí, ktorí nahotu berú sexuálne, možno ďalší závidia, či už radosť, komunitu alebo úspech. Je mi ľúto, že sa to deje talentovaným ľuďom. Instagram by mohol svoje pravidlá zmierniť, lenže s tým asi veľmi nepohneme. A práve preto podporujme svojich obľúbených umelcov a dajme im vedieť, že to naozaj za niečo stojí a nech to nevzdávajú. Ako by vyzeral svet bez umenia? V dnešnej dobe sa umelci nachádzajú práve na internete. Svoje portfólia presúvajú aj na sociálne siete, aby sa zviditeľnili. Z toho vyplýva, že sa umenie šíri najmä cez internet. Prezentujú sa, pretože na Instagrame dokážu mať najväčší dosah. Instagram má byť tým miestom, kde spropagujú svoju tvorbu. V podstate im ide aj o živobytie, pretože to, čo robia, je ich prácou. A preto zdieľajme, kým nezmažú!


bottom of page